Historie SK Kuřim od roku 1899 až po současnost

Sportovní klub Kuřim je nejstarší sportovní organizace na území města Kuřimi. Byla založena v roce 1899 po názvem Sokol Kuřim, přičemž dnešní TJ Sokol Kuřim vznikl samostatně znovu po roce 1989 jako odbočná organizace pod ČOS.

SK Kuřim navazuje na dlouholeté budování sportovních tradic v Kuřimi. Tato sportovní organizace přečkala dvě světové války, ale od padesátých let existovala pod změněným názvem SPARTAK KUŘIM, a to v létech 1950 - 1982.

V osmdesátých létech došlo k přejmenování na TJ TOS KUŘIM, které si udržela v letech 1982 - 1995. V této době se tělovýchovná jednota stala také zaměstnavatelem pracovníků nově zbudovaného kuřimského koupaliště, které dnes funguje jako městská organizace Wellness Kuřim s.r.o.

Od devadesátých let se jednota hlásí čistě k naplňování mise neziskové organizace s veřejně prospěšnou činností. Sdružuje občany se zájmem o výkonnostní sport a tělovýchovu mládeže. Stal se hrdým pokračovatelem a garantem zachování myšlenek a práce svých předchůdců.

Dnem 31. 10. 1995 se SK Kuřim stal v plném rozsahu nástupnickou organizací TJ TOS Kuřim, která tímto dnem zanikla.

V roce 1994 se osamostatnili fotbalisté a založili samostatný subjekt pod názvem FC Kuřim, přesto v dalších letech byl SK Kuřim spolkem, který soustředil další nejpočetnější sportovní oddíly ve městě Kuřimi jako házenou, volejbal, stolní tenis a turistiku. Tyto čtyři sporty se staly zakládajícími oddíly nové organizace. V roce 1996 přijala nový oddíl kulturistiky a v roce 2003 vznikl nový oddíl basketbalu. V roce 2011 se znovu osamostatnil oddíl silového trojboje.

V současnosti jsou nejsilnějším oddílem házenkáři, kteří rozsáhlou mládežnickou základnou sportujících dětí patří mezi nejsilnější na Jižní Moravě. Klub je dlouhodobě ekonomicky stabilní a vede podvojné účetnictví s oddělenými účty jednotlivých oddílů. Disponuje nemovitým majetkem, zejména oblíbenou pivnicí na kuřimském stadionu. Pořádá prostřednictvím oddílů také kulturní a společenské akce a dětské dny. SK Kuřim je mj. členem Tělovýchovné unie Brněnska a České unie sportu (dříve ČSTV).

Návrat na homepage

Informace

Již od padesátých let v Kuřimi existuje trvalá poptávka veřejnosti po sportovní hale, jejíž absence je jedním z nejviditelnějších problémů města Kuřimi.

Připojte se

Sledujte pozorně projekt sportovní haly v Kuřimi, jak pokračuje čase na www.halakurim.cz

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Máte dotaz, nové zprávy?

Nebojte se a napište nám!

napsat vzkaz

Sportovní klub Kuřim je nezisková organizace s veřejně prospěšnou činností. Sdružuje občany se zájmem o sport a tělovýchovu v Kuřimi od roku 1899.